Friday, April 25, 2008

Eget rum? Javisst, i konfirmationspresent.

På förstasidan av senaste numret av Vi Föräldrar lyser rubriken "Måste barnet ha eget rum?". Det är inte utan viss nervositet jag läser artikeln, för tänk om all modern forskning visar att även nyfödda MÅSTE ha eget rum, då skulle vi ju genast blivit diskvalificerade som föräldrar. Hos oss, som kör mer compact living-stil, är frågan mer 'Måste barnet ha egen byrålåda?'. Eftersom vi vill ge våra barn bästa möjliga start i livet så får faktiskt den kommande bäbisen en egen byrålåda. Mina pyjamasar överlever säkert i en plastkasse ett par år.

Att praktiskt förbereda en babys ankomst om man har ett helt rum till förfogande är ju tämligen osportsligt. Då är det ju bara att köra in garderober, byråer, säng, skötbord, badbalja, gunghästar och amningsfåtöljer i ett tomt rum och sen är det klart. Ingen anpassning krävs, inga uppoffringar i stil med att förvara sina pyjamasar i en konsumkasse, inga tankar på hur lyckligt lottad man ändå är, för tänk de som var verkligt trångbodda med åtta barn på 1 rum och kök på 20-talet? Vi har ju i alla fall rinnande vatten. Och bara 2 barn. På tre rum och kök. Så det var inte mest synd om oss, denna gång åtminstone.

Ska man däremot ska ordna något slags sovplats för barnet, utöver mammas armhåla, och klämma ett bautastort skötbord, inköpt i tider när vi hade en stooor hall, i en redan ganska fullproppad lägenhet, då krävs både kreativitet och kämpaanda och man lär sig uppskatta det man har. Som tex två stycken källarförråd och ett vindsförråd. Eller en tålmodig finsk man som med sammanbitet leende bär lass femhundraelva till något av förråden, lyckligt ovetande om att snart börjar den stora ommöbleringskarusellen dirigerad av en chokladbollsätande valross nedsjunken i amningsfåtöljen (ja den måste ju sittas in). Om nu kommande barn får sova i den ärvda babykorgen eller får nöja sig med en förvaringslåda från Ikea som går att skjuta in under sängen, det återstår att se. Hade inte någon i den här familjen, jag har ingen aning om vem, handlat så f-rbannat med babykläder de senaste åren hade babyn säkerligen kunnat sova i den tömda byrålådan. Förresten, kanske den kan sova där i pyjamaskassen?

1 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Läste också det där nånstans och blev lite upprörd. OM vi skulle få ett barn till, vi bor i en ombyggd lagård. Stort? Ja. Praktiskt inrett? Knappast, det är mest hallar och genomgångs rum. Enda rummet jag kom på var dom med trappa och öppenspis. Känns inte så barnvänligt, då får man väl nån annan myndighet efter sej.
Vad är det som säjer att ett eget rum gör att barn lever ett längre och lyckligere liv?
I ditt fall tror jag ändå mer på byrålådan (kan ju bli väldigt mysigt)än konsumkassen. Lycka till med ALLT // Kramar Ullis

27 April, 2008 18:37  

Post a Comment

<< Home