Tuesday, August 30, 2005

Fegt av er, sossar!

Dagens DN rapporterar att Socialdemokraterna inte kommer att föreslå någon ändring av dagens föräldraförsäkring. "I stället ska socialdemokraterna satsa på att förstärka kvinnans ställning på arbetsmarknaden med minskade visstidsanställningar, rätt till heltid, lika lön för likvärdigt arbete och förstärkt lagskydd för gravida och föräldralediga."

Men det är ju inte arbetslagstiftningen det är fel på! Det är redan olagligt att sparka gravida och föräldralediga, det finns redan begränsningar för hur länge man får hålla folk på visstidsanställningar och mig veterligen beror inte lönegapet mellan män och kvinnor på brister i lagstiftningen. Problemet är ju att kvinnor i fertil ålder ses som vandrande äggkläckningsmaskiner - vilket de kanske är också så här i babyboomstider - men att deras fertila manliga partners ses som helt oskyldiga till de små liven som ploppar fram. Kvinnor ses som potentiella problem, kostsamma problem, och erbjuds därför i lägre grad fasta tjänster och bättre tjänster med högre lön. Enda sättet, som jag ser det, är att göra män till samma riskprojekt att anställa. Den dag det är lika sannolikt att en 30-årig, nygift man försvinner hem på åtta månaders pappaledighet som att hans kvinnliga kollega gör det kommer mycket av dagens problem för kvinnor på arbetsmarknaden försvinna.

Men S har väl läst Aftonbladets undersökning och sett att majoriteten av dagens föräldrar vill behålla det nuvarande systemet och vågar inte utmana och tänka framåt. Men herregud, folk ville ju behålla vänstertrafiken också.

Monday, August 29, 2005

Ur Babyland-katalogen

Kick'nPlay Babysitter Babysitter som belönar barnets sparkar med 10 underhållande sånger, 6 ljudeffekter samt 8 blinkande ljus.

Royal Potty Pottan för små prinsar och prinsessor! En kunglig hälsning välkomnar dem till tronen och en kunglig fanfar gratulerar till resultaten. Gör potträningen till en rolig stund. Kan även anpassas till toalettsitsar.

Undrar om jag hinner ut till Babyland och shoppa redan ikväll?!

Mösspolisen

När jag i fredags besökte H&M och hittade en sån himla söt babymössa i kvinnliga-polisen-i Fargo-modell var jag ju givetvis tvungen att prova den på min lika söta babyklump. När vi står och beundrar oss själva i spegeln ser jag att en kvinna, några år äldre än mig, står och betraktar oss. Egotrippad som man är så tror jag förstås att hon tycker babyklumpen med fargomössan bara är helt oemotståndlig, därav blickarna. Men icke. Efter en stund säger hon "ja men den där mössan var ju inte så bra för öronen, den måste ju ha ett band under hakan".

Tack mösspolisen för att du guidar oss oansvariga nyblivna mammor rätt i babyklädesdjungeln. Jag blev nästan inte alls irriterad.

Wednesday, August 24, 2005

Tre månader senare...

Jodå, han kom till slut. Just på Joråvishån-dagen! Ska inte skriva nåt om förlossningen, mer än att det kanske inte var så där jättehejsan och att det inte bara vara att lättandas i schlagerrytm och följa sin inre urmoders röst. Det var mer typ Förlossningen-on -Elm Street. Men som sagt, ut kom han och när han första natten, mindre än ett dygn gammal, låg bredvid mig i sängen, höll mig i fingret med sin lilla, lilla bäbishand och såg mig i ögonen med sina vackra, kloka bäbisögon grät jag en skvätt och glömde (nästan) alla våndor.

Nu är han tre månader och jag hemmamamma. Jag har äntligen hittat ut ur den torktumlarfärd som livet som nybliven förälder kändes som och livet har blivit grågrågrå vardag. Frågan är då vad jag ska blogga om nu då? Bajsblöjor, tvätthögar och eftermiddagssåpor inspirerar ganska måttligt till skrivande.