Tuesday, August 30, 2005

Fegt av er, sossar!

Dagens DN rapporterar att Socialdemokraterna inte kommer att föreslå någon ändring av dagens föräldraförsäkring. "I stället ska socialdemokraterna satsa på att förstärka kvinnans ställning på arbetsmarknaden med minskade visstidsanställningar, rätt till heltid, lika lön för likvärdigt arbete och förstärkt lagskydd för gravida och föräldralediga."

Men det är ju inte arbetslagstiftningen det är fel på! Det är redan olagligt att sparka gravida och föräldralediga, det finns redan begränsningar för hur länge man får hålla folk på visstidsanställningar och mig veterligen beror inte lönegapet mellan män och kvinnor på brister i lagstiftningen. Problemet är ju att kvinnor i fertil ålder ses som vandrande äggkläckningsmaskiner - vilket de kanske är också så här i babyboomstider - men att deras fertila manliga partners ses som helt oskyldiga till de små liven som ploppar fram. Kvinnor ses som potentiella problem, kostsamma problem, och erbjuds därför i lägre grad fasta tjänster och bättre tjänster med högre lön. Enda sättet, som jag ser det, är att göra män till samma riskprojekt att anställa. Den dag det är lika sannolikt att en 30-årig, nygift man försvinner hem på åtta månaders pappaledighet som att hans kvinnliga kollega gör det kommer mycket av dagens problem för kvinnor på arbetsmarknaden försvinna.

Men S har väl läst Aftonbladets undersökning och sett att majoriteten av dagens föräldrar vill behålla det nuvarande systemet och vågar inte utmana och tänka framåt. Men herregud, folk ville ju behålla vänstertrafiken också.

0 Comments:

Post a Comment

<< Home