Friday, February 22, 2008

Försäkringskassan informerar: "You did the crime, now do the time"

Försäkringskassans läkare argumenterade som i flera liknande fall att rygg- och bäckensmärtor är vanliga under en graviditet och därför inte en sjukdom. Det argumentet som baseras på att graviditet i sig är ett normalt livstillstånd och inte bör leda till sjukskrivning.

Härligt, solklar logik. Alla smärta och obehag som baseras på vad som är "ett normalt livstillstånd" ska man därmed inte få sjukskrivas för. Jag undrar då bara vad som inte är ett normalt livstillstånd och när man då, enligt Försäkringskassan, egentligen skulle kunna bli sjukskriven? Förkylningar och influensa är tämligen vanliga under normala livstillstånd. Magsjuka, stukade fötter, migrän och depression likaså. Själva grundbulten i resonemanget kan därmed egentligen inte vara att det är ett normalt livstillsånd, utan mer att det 1) är självförvållat 2) man får stå ut med en hel del elände när man är gravid.

Jag håller givetvis med om bägge. Ingen har bett mig bli gravid och jag vill för allt i världen inte bli daltad med. Och man får sin beskärda del av mystifika krämpor, tro mig, som de allra flesta drar runt med i tysthet, utan att be om sjukskrivning eller extra sympatier. Men foglossning lär vara ett helvete och i likhet med andra helvetiska krämpor som kan drabba gravida, rödhåriga, fotbollspelare, storrökare eller någon annan grupp som lever under ett normalt livstillstånd bör man få vara sjukskriven om man har skitont och inte kan röra sig. Man blir ju inte Lara Croft bara för att man är gravid. Man är fortfarande bara människa. Och det kanske Kammarrätten insåg.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home