Monday, March 10, 2008

Om att välja

Gröna Förbundets (Finlands svar på miljöpartiet, om än i något modernare och urbanare tappning) ordförande Tarja Cronberg föreslog för ett par dagar sedan att föräldraledigheten bör delas mellan föräldrarna och hänvisar till den isländska modellen (1/3 til mamma 1/3 till pappa och 1/3 att dela på) som exempel.

Småläskiga Päivi Räsänen, ordförande för Finlands kristdemokrater, är förstås emot ett sådant upplägg, eftersom det skulle minska familjernas valmöjlighet.

Det är visst viktigt att vi har kvar möjligheten att VÄLJA vem som ska tjäna minst pengar och få sämst pension men bli familjens spjutspetskompetens i niskakakka-blöjbyte och morotspurétillverkning. Så kan vi också fortsätta att VÄLJA att småbarnspappor är den samhällsgrupp som har flest arbetstimmar per vecka. Att alla kvinnor i fertil ålder, och den verkar enligt arbetsgivarna pågå ungefär till 65, får sina valmöjligheter begränsade av att så fort de visar upp sig på arbetsmarknaden få högrisk-stämpel i pannan verkar vara ett mindre bekymmer. Kvinnor i arbetslivet ska inte behöva välja - de trivs så bra med 80% av den lön deras manliga kollegor får för samma jobb. De ska ju ändå hem och ta hand om barnen snart. Inte ska vi väl störa de små pappisarna som har det så lugnt och skönt på sina jobb? Nej fan, lite snuttjobb, lönediskriminering och halvtaskiga möjligheter till avancemang får man väl stå ut med, när man nu fått ynnesten att tillhöra den barnafödande sorten.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home